ul. Kochanowskiego 1 Chróścina (k/Opola) info@trawa-dajczak.pl 603 091 070

Poradnik Ogrodnika

Aby posiadać idealny trawnik należy:

  • dobrze przygotować glebę pod zasiew;
  • założyć system nawadniania;
  • zasiać trawę;
  • podlewać, nawozić, napowietrzać;
  • kosić na odpowiednią wysokość, zależnie od pory roku.

Przed przystąpieniem do prac nad naszym idealnym trawnikiem należy przemyśleć wiele rzeczy, m.in.: jak ma wyglądać nasz ogród/trawnik, gdzie posadzimy krzaki, drzewa owocowe, ponieważ za parę lat drzewa te staną się większe i będą go zacieniać, w związku z czym z powodu braku światła słonecznego będzie zanikał. Ważnym problemem jest także metoda, jaką będziemy nawadniać nasz trawnik. Są dwie możliwości:

  • posiadamy dużo czasu i biegamy z wężem po swojej działce podlewając, nie zawsze dobrze nasz trawnik oraz rośliny przyległe do trawnika,
  • nie posiadamy wiele czasu i zakładamy system nawadniania, który oszczędza nasz czas, pieniądze i przede wszystkim wodę.

Gdy już sporządzimy plan naszego ogrodu/trawnika sami, czy też przy pomocy projektanta, przystępujemy do sporządzenia ogrodu, działki po budowie, wycięcia drzew, krzaków, kamieni itp. Jeśli przygotowujemy glebę pod nowy trawnik, należy usunąć gruz po budowie, miejsca gdzie były składowane materiały takie jak piasek, ponieważ istniej możliwość, że w tych miejscach trawa będzie miała trudność aby się prawidłowo rozwijać. Najlepszą porą na tworzenie naszego trawnika jest wiosna lub przełom lata i jesieni, kiedy wegetacja roślin jest najlepsza i temperatury nie są ani za wysoki ani za niskie.

Przygotowanie gleby pod trawnik

Glebę należy przekopać na głębokość 20-25cm. Jest to konieczne, aby rozluźnić strukturę gleby i ją napowietrzyć. Pamiętajmy żeby wierzchnia warstwa ziemi znalazła się na dnie wykopu i została przykryta. Sprawi to, że ewentualne rośliny szybciej się rozłożą. Jeśli teren jest duży możemy sobie pomóc poprzez wypożyczenie glebogryzarki, która w łatwy sposób poradzi sobie ze zbitą glebą za nas. Jak już gleba zostanie „przekopana” za pomocą grabi należy rozbić większe bryły ziemi, usunąć kamienie, resztki roślinności. Czynność ta jest bardzo ważna z powodów bezpieczeństwa podczas koszenia, jeśli przeoczymy jakiś kamień lub korzeń, możemy uszkodzić maszynę, a co gorsza spowodować nieszczęście. Po wstępnym wyrównaniu terenu za pomocą grabi i usunięciu korzeni drzew, krzaków musimy pamiętać, aby dobrze ubić glebę, ponieważ na wiosnę w miejscach źle ubitych na pewno zrobi się dołek. Najlepiej pozostawić małą górkę wysokości 1 – 2 cm.

Siew trawnika

Przygotowanie gleby przed siewem trawnika

Zanim przystąpimy do wysiewania nasion, musimy sprawdzić czy podłoże zostało dobrze utwardzone. Jeśli wcześniej nie spadł obfity deszcz albo sami nie podlaliśmy terenu, należy odczekać aż teren sam osiądzie, lub po prostu ubić go przez wałowanie. Należy pamiętać oby wałować w dwóch kierunkach. Jeśli już nic nie stoi na przeszkodzie cały teren delikatnie grabimy, aby wzruszyć grunt na głębokość 2-3 cm. Zabieg ten ma wielorakie znaczenie:

  • niszczy wschodzące chwasty, które stanowią konkurencję dla kiełkującej trawy;
  • umożliwia dokładne przykrycie nasion;
  • tworzy lepsze warunki do ich kiełkowania.

Siew nasion

Narzędzia, jakie nam będą niezbędne do tej czynności to:

  • siewnik lub pojemnik na nasiona przy siewie ręcznym;
  • grabie, którymi wymieszamy nasiona z glebą;
  • walec, który po zakończonym siewie dociśnie nasiona do podłoża.

Podczas siewu trawnika należy pamiętać o właściwym doborze nasion. Jeśli nasz trawnik jest w miejscu narażonym na wypalanie przez słońce, to nie należy stosować nasion które są przeznaczone dla miejsc zacienionych. 
Gdy już posiadamy właściwe nasiona musimy podzielić je na dwie części. Jedną część wysiewamy wzdłuż najlepiej dłuższego boku naszego trawnika, a drugą w poprzek. Metoda ta pozwala na równomierne wysianie nasion. Równomierne wysiane nasiona dają nam pewność, iż nasz trawnik podczas wzrostu będzie idealnie zielony w każdym miejscu, a co najważniejsze nie będzie widać czarnych plam ziemi. W czasie siania należy pamiętać również o tym, aby od czasu do czasu przemieszać nasiona w siewniku gdyż w czasie transportu następuje segregacja materiału siewnego.
Po wysianiu nasion należy wymieszać je z glebą najlepiej za pomocą grabi na głębokość 0,5 – 1,5 cm oraz przewałować. Po tych zabiegach cały trawnik należy podlać tak, aby nie wypłukać nasion z ziemi. Jeśli siew odbywał się w okresie wiosennym i istnieje możliwość przygruntowych przymrozków można nowo posiany trawnik przykryć włókniną.

Zakładanie trawnika przez darniowanie

Jednym ze sposobów założenia trawnika jest ułożenie gotowej darni z tzw. trawy z rolki. Jest to trawa, która jest hodowana na specjalnych polach, z których jest wycinana, przewożona w postaci rolki i układana w miejscu docelowym. Aby stworzyć taki trawnik należy postępować jak w metodzie tradycyjnej. Przygotowanie gleby niczym się nie różni, może jedynie tym, że trzeba pamiętać aby teren obniżyć o grubość zamawianej darni, ponieważ trawa z rolki posiada już 2-3 cm warstwę ziemi w której znajdują się korzenie. Układając trawnik z rolki należy pamiętać o tym żeby zacząć od najdłuższego prostego boku naszego trawnika. Rolki należy układać tak, aby kolejno ułożony rząd był przesunięty o połowę względem poprzecznego. Tak rozłożony trawnik należy przewałować, aby docisnąć korzenie do podłoża i umożliwić wiązanie się z podłożem. Trawnik należy intensywnie podlewać. Po upływie dwóch tygodni trawnik gotowy jest do użytkowania.

Pielęgnacja trawnika

Koszenie

Pierwsze koszenie naszego trawnika wykonujemy, gdy źdźbła trawy osiągną wysokość 7 – 9cm i kosimy na wysokość 4 cm. Następne koszenia przeprowadzamy każdorazowo, gdy rośliny osiągną wysokość 6-8cm i ścinany je na wysokość 3 – 3,5 cm. Koszenie to jeden z najprostszych sposobów na uzyskanie pięknego trawnika. Zabieg ten działa na wzrost i krzewienie się rośliny oraz na intensywność zieleni. Podczas koszenia należy zachować wszelkie środki ostrożności. Pamiętajmy, aby nóż kosiarki zawsze był ostry, ponieważ „tępy” nóż kaleczy roślinę, zamiast ją prosto przyciąć zrywa górną część rośliny. Efekt ten widoczny jest na trawniku w postaci pożółkłych źdźbeł trawnika.

Nawożenie

W początkowej fazie rozwoju naszego idealnego trawnika należy pamiętać, aby co 2 – 3 koszenia nawozić trawnik azotem w dawce 30 – 40 kg na 1ha. Jeden raz należy zastosować potas w dawce ok. 60kg na 1ha – najlepiej w połowie czerwca.

Podlewanie

Aby nasz trawnik pozostał idealnie zielony nawet podczas upalnych dni musimy pamiętać aby dostarczyć mu niezbędnej ilości wody potrzebnej do prawidłowego rozwoju. Taką optymalną ilością jest 5 l wody na 1 m2. Podlewanie trawnika należy rozpocząć wiosną, kiedy temperatura w ciągu dnia przekroczy 10°C. Nie wolno podlewać trawnika podczas upalnych dni w godzinach od 9 do 17. Najlepszą porą na podlewanie są godziny poranne, popołudniowe i nocne. Najlepszym sposobem na podlewanie jest założenie systemu nawadniającego.

Wertykulacja i Aeracja

Wertykulacja i Aeracja te dwa procesy należy przeprowadzić przynajmniej raz w roku, specjalnymi maszynami lub ręcznie.